ViMo - "liten skole"-lisens (2-5 elever)

Digital
ViMo - "liten skole"-lisens (2-5 elever)
ViMo - "liten skole"-lisens (2-5 elever)
Nynorsk • Digital
Ekskl. mva.
ViMo - "liten skole"-lisens (2-5 elever)
Elevlisens 12 måneder

(OBS: priser oppgitt er for skolelisensen "liten skole" og ikke kommunelisens. For kommunelisens kan du ta kontakt med BS Undervisning).

ViMo er et komplett sosialt ferdighetstreningsprogram i skolen for elever med autismespekterforstyrrelser og andre sosiale- og kommunikative vansker. ViMo bygger på boken «Social Skills Training» av Jed Baker og er utviklet i samarbeid med Helse Fonna HF.

Enkel og effektiv sosial ferdighetstrening i skolen med ViMo.

Det er fare for at barn og unge med autisme isolerer seg hvis de ikke forstår det sosiale. 

ViMo er et digitalt verktøy som skal lette tilgangen til og gjennomføringen av sosial ferdighetstrening for barn og unge. Verktøyet er tilrettelagt for elever med autismespekterforstyrrelser, men kan også bli brukt til andre elever som har sosiale og kommunikative vansker.

Det sosiale ferdighetstreningsprogrammet inneholder 70 ferdigheter, 63 videoer og 10 innlæringsteknikker som skal hjelpe barn og unge til å mestre sosial interaksjon og forebygge sosiale problemer.

Med ViMo kan man drive med kartlegging, trening av spesifikke ferdigheter med ulike opplæringsverktøy (video, bilder, LEGO-therapy, rollespill, elevtrening med mer) og måle progresjonen til eleven. Lærere, helsepersonell og kontaktpersoner vil få tilgang til alle ressursene de trenger for å kunne gjennomføre en enkel og effektiv sosial ferdighetstrening.

  • 70 ferdigheter som skal hjelpe barn og unge til å mestre sosial interaksjon og forebygge sosiale problemer.
  • 63videoer av spesifikke sosiale ferdigheter , inkludert andre sine tanker og følelser.
  • 10 innlæringsteknikker: Forklaring, video, oppskrift, bildeserie, rollespill. selvkontroll, elevtrening, LEGO-terapi, huskekort og visuelle teknikker.

En enklere hverdag for barn og unge med autisme.

Grunnvansken ved autisme er de sosiale utfordringene i samhandling med andre, som kan gjøre skolegangen spesielt utfordrende.

ViMo ønsker å være et verktøy som kan gi barn og unge med autisme muligheten til å samhandle med sine jevngamle på en god måte. Dette kan gjøres ved at barn og unge får mer innsikt i hvilke sosiale ferdigheter som kan øke deres sannsynlighet for å etablere og beholde vennskap og andre relasjoner.

Barn og unge med autismespekterforstyrrelser er visuelle sterke og forstår bedre ferdighetene gjennom å observere, forklare, trene og gjøre. Ved bruk av ViMo kan brukerne enkelt benytte seg av ulike verktøy som har påvist god læringseffekt innen sosial fungering, språk og kommunikasjon, rigiditet og repetitiv atferd. Brukerne kan oversiktlig følge elevens progresjon.

ViMo vil strukturere den sosiale ferdighetstreningen og kan hjelpe elevene til å etablere og opprettholde relasjoner, redusere stressfaktorer og forstå bedre det sosiale samspillet slik at eleven fungerer bedre i sosiale settinger.

I ViMo vil man få tilgang til den beste praksisen for sosial ferdighetstrening.

Det sosiale ferdighetstreningsprogrammet bygger på manualen «Social Skills Training» av Dr. Jed Baker. Det er også tatt i bruk andre teknikker i plattformen som er anbefalt for barn og unge med autismespekterforstyrrelser og andre sosiale- og kommunikative vansker. Dette er innhold utviklet av spesialistene Simon Baron-Cohen, Carol Gray, Lee A. Wilkinson og Daniel LeGoff. ViMo er et levende produkt som vil stadig være i utvikling for å kunne tilby beste praksis.

Pris for skolelisens

Skolelisens baseres på antall elever som tar i bruk verktøyet. Det er ingen begrensninger på antall veiledere (lærere, spesialpedagoger, assistenter osv.). For fler enn 20 elever vil lisensen regnes som fri bruk for hele skolen, og alle elever vil kunne ta verktøey i bruk. Følgende priser er:

  • "x liten skole": begrenset til 1 elev – 1.485 kr/år
  • "liten skole: begrenest opp til 5 elever – 2.985 kr/år
  • "mellomstor skole": begrenest opp til 10 elever – 4.485 kr/år
  • "stor skole": begrenest opp til 20 elever – 7.485 kr/år
  • "hele skolen: ingen begrensninger knyttet til antall elever– 13.485 kr/år

Pris for kommunelisens (ta kontakt med BS Undervisning)

Kommunelisens – Ubegrenset bruk: 

  • En ubegrenset kommunelisens gir alle kommunale skoler rett til å bruke ViMo som om de hadde en skolelisens for alle sine elever. Kommunelisensen gjelder og evt. andre kommunale institusjoner som PPT og voksenopplæring samt foreldre og pårørende som er bosatt i kommunen.
  • Pris baseres på antall skoler og størrelse på skoler: liten skole (0-100 elever: 199 kr/mnd +mva), mellomstor skole (101-300 elever: 499 kr/mnd +mva) og stor skole (301 eller fler elever: 899 kr/mnd +mva). 
  • Ved kjøp av kommunelisens gis det 30% rabatt. 

Kommunelisens – Begrenset bruk:

  • Begrenset bruk vil ha en begrensning knyttet til antall elever og/eller skoler. Kommunelisens kan formes etter spesifikke behov. 
  • Pris: ta kontakt med oss på post@vimo.no for å få en pris. Oppgi antall skoler og ønsket mengde lisenser.

Vis hele omtalen Vis mindre
  • ISBN/varenr. 300000270
  • Språk Nynorsk
  • Utgitt 26.10.2020
  • Forlag/leverandør YouWell AS
  • Medvirkende
  • Klassetrinn
  • Fag
  • Fagområde
  • Læreplan
  • WCAG-nivå
  • Operativsystem
  • Produktlinker

    https://vimo.no/login

Hvem er ViMo beregnet for og for hvilken aldersgruppe?

ViMo er et digitalt verktøy for sosial ferdighetstrening for barn og unge. Man trenger ikke å ha en diagnose for å trene på sosiale ferdigheter, men innholdet er beregnet for barn og unge med autismespekterforstyrrelser og andre sosiale- og kommunikative vansker. Sosial læring og inkluderende læringsmiljø er et av områdene i den generelle delen i ny læreplan. ViMo kan fint inngå som arbeidsmetodikk knyttet til overordnet del for alle elever. Innholdet i ViMo er utviklet for aldersgruppen 5-15 år (1.-10. klasse), men det er flere brukere som har gitt tilbakemeldinger om at det har god nytte for ungdommer i videregående skole. For de yngste barna og eldste ungdommene er det viktig å tilpasse den sosiale ferdighetstreningen. Vi anbefaler å teste ut de ulike innlæringsteknikkene som inngår i ViMo, da noen kan være for barnslige/avanserte for de yngste og eldste, og deretter skreddersy et program. ViMo kan også være til nytte i undervisning/samtale med voksne, både med og uten psykisk utviklingshemming (lett/moderat puh).

Jeg ønsker å endre passordet mitt.

Etter du har logget inn kan du endre passordet ved å klikke på pilen oppe til høyre, deretter profil for så å endre passordet.

Kan man kjøpe lisens for kommuner eller sykehus?

Ja. Vi tilbyr kommune- og sykehuslisens. Ta kontakt med oss på post@vimo.no for tilbud.

Hvordan gir man tilgang til elever?

Med en tilgangskode kan eleven enkelt logge inn selv og se sine oppgaver. For å opprette tilgangskoden går du inn på elevens profil, elev-innlogging og generer tilgangskode. Du vil da få en kort tilgangskode som eleven kan logge inn med for å se sine oppgaver. Elev-innlogginga finner du på forsiden og https://vimo.no/login/student

Vi skriver inn mål og metoder i IOP. Trenger vi da ViMo?

IOP og ViMo har to forskjellige formål. IOP er for å sette opp mål. Så må man benytte seg av ulike metoder for å nå disse målene, noe man kan gjøre i ViMo. Det er 70 sosiale ferdigheter og 10 innlæringsteknikker tilgjengelig i ViMo slik at man kan variere treningen og få større utbytte av spesialundervisningen. Vi skjønner at det kan føles som ekstraarbeid å føre inn mål og metoder i både IOP og ViMo, og det er derfor vi jobber med å videreutvikle elevens side slik at det kan kobles bedre opp til IOP slik at man unngår dette. I tillegg skal det bli lettere å koble PPT opp mot elevsiden.

Får man ViMo i bokmål-versjon?

For øyeblikket er ViMo kun tilgjengelig på nynorsk.

Er ViMo beregnet for en-til-en eller i grupper med elever?

Metoden i ViMo er basert på både gruppe og en-til-en. For de 70 sosiale ferdighetene i verktøyet så finner du 10 ulike innlæringsteknikker hvor noen passer bra i grupper og noen for en-til-en.

Hvor regelmessig bør man øve på sosiale ferdigheter?

Hvor mye eleven trenger å øve på spesifikke sosiale ferdigheter må tilpasses individuelt. Det er viktig å få eleven til å se behovet for, og godta den tilpasningen og tilretteleggingen de trenger på skolen. Hvor regelmessig vil altså basere seg på skolens tilrettelegging for spesialundervisning som ofte blir satt basert på hva eleven har fått tildelt av timer til sosial trening i løpet av en uke. Det er altså ikke et konkret tall på hvor mye eller ofte en bør trene, men det er essensielt for eleven at det er fokus på sosial ferdighetstrening. Det er viktig å påpeke at forskning viser at dersom man ikke klarer det sosiale, så vil det gå utover det akademiske. Derfor bør sosial ferdighetstrening være nr. 1 fokus for å unngå skolevegring, fravær, frafall, samt forebygging av tilleggslidelser og psykiske lidelser.

Hva begynner man med?

Sosial ferdighetstrening er helt nødvendig for at eleven skal kunne nå sitt fulle potensiale, og det er en fare for at barn og unge isolerer seg hvis de ikke forstår det sosiale. Forskning på barn med autisme viser at de blir mer og mer isolerte med alderen, og faller utenfor det sosiale. Derfor kan det ha en avgjørende betydning for det sosiale livet å ha undervisningsopplegg i språkforståelse og kommunikasjonsferdigheter. Her er 7 konkrete steg til hvordan du kan enkelt og effektivt gjennomføre sosial ferdighetstrening i ViMo, som er basert på den beste praksisen for diagnosen: • Steg 1: Fyll ut kartleggingsskjema – kartlegg eleven i naturlige situasjoner • Steg 2: Fyll ut kartleggingsskjema (elev) – sammen med eleven • Steg 3: Fyll ut skjema i «Om eleven» og tenk over atferd, hypotese(r), sosiale ferdigheter og miljøtilrettelegging • Steg 4: Velg ut ferdigheter fra kartleggingsskjemaet og planlegg en treningsplan for hver enkel ferdighet • Steg 5: Velg ut aktuelle innlæringsteknikker – basert på det som er tilgjengelig på den spesifikke ferdigheten, og på bakgrunn av det som har god effekt på din elev • Steg 6: Start sosial ferdighetstrening • Steg 7: Evaluer og registrer progresjon

Har dere webinar?

ViMo inviterer til gratis webinar med jevne mellomrom med fagkonsulenter i autisme fra Habilitering for barn og unge (HABU) ved Helse Fonna HF. Du kan se vårt forrige webinar her: https://youtu.be/Hq5nxjvb-z0?t=38

Barnet vet ikke om sin diagnose. Hva bør jeg gjøre? Hvordan skal jeg snakke med eleven om egne vansker?

Hvis barnet ikke vet om diagnosen sin, kan man heller snakke om den aktuelle sosiale utfordringen som eleven har. Eksempelvis: «Jeg ser du går mye rundt alene i friminuttene. Synes du det er vanskelig å spørre om andre har lyst til å leke eller å leke med andre? Kanskje vi skulle prøvd å jobbe litt med dette? Jeg har en video vi kan se på.» Det kan være ulike grunner til at barnet ikke vet at de har en diagnose, men her sier pasientrettighetsloven at alle som har en diagnose skal få informasjon om det. Det kan være vanskelig for barnet, men man har rett til å få kjennskap til både sine styrker og sine utfordringer. Informasjon om sin egen diagnose gir makt til sitt eget liv hvor man kan tilpasse seg, lære og forstå hva slags ulike strategier man kan ha for å håndtere vanskene. Dersom det er vanskelig å snakke om diagnosen, kan det være lurt å jobbe med diagnosesamtaler og eventuelt samtaleterapi. En god støttespiller i denne sammenheng er habiliteringstjenesten og BUP som kan være en trygghet for barnet i første omgang.

Hva bør man gjøre når eleven ikke vil at resten av klassen skal vite om diagnosen?

Det kan være greit å ikke fokusere på diagnosen, men heller på den aktuelle sosiale utfordringen som eleven har. Da har vi sett at motivasjonen for å få hjelp fra medelever har vært bedre. Istedenfor å fokusere på hvilken diagnose eleven har, kan man f.eks. si: «Per har utfordringer med å inkludere seg i leken, og trenger hjelp til det. Det hadde vært hyggelig for Per hvis dere kan prøve å inkludere han.» Hvis spesialundervisningen foregår i klasserommet, kan man gjerne ha sosial ferdighetstrening for alle gjennom å vise videoer, ha elevtrening eller LEGO-terapi. Da er det viktig å ha litt ekstra veiledning og fokus på eleven som har blitt tildelt spesialundervisning.

Jeg trenger hjelp til ViMo.

Vi er her for deg hvis du skulle ha noen spørsmål, problemer eller tilbakemeldinger. Du kan ta kontakt med oss via e-post (post@vimo.no), telefon (97672914), live chat på vimo.no kl 09-15 (ukedager) eller booke møte med oss via http://meeting.vimo.no/oyvind.grimsgaard Vi har laget 12 hjelpevideoer som kan gi en god innføring i verktøyet, som du kan se her: https://www.youtube.com/playlist?list=PLbosFJTp6am1fkBmF4oR0OBsoEqLDkZ5Q

Jeg har glemt passordet mitt.

Du kan få tilsendt et nytt passord ved å trykke

Hvor mye koster ViMo?

Vår lisensmodell baserer seg på antall elever som vil ta i bruk verktøyet: •

Hvordan legger jeg til andre brukere i organisasjonen min?

For å opprette flere brukere i din organisasjon, må du ha tegnet en lisens. En i organisasjonen vil da bli tildelt rolle som administrator og kan legge inn flere brukere. For å opprette flere brukere logger administratoren inn på vimo.no, klikker på pilen oppe til høyre,

Hvordan gir jeg andre brukere tilgang til eleven?

For å gi andre brukere tilgang til eleven, må du ha tegnet en lisens. Du kan gi andre brukertilgang til eleven ved å gå inn på elevens profil og legge til flere brukere under

Hvordan gir man tilgang til foreldre, PPT, Statped eller andre eksterne ressurser?

For å gi foreldre og andre eksterne ressurser tilgang til eleven, må du ha tegnet en lisens. Det vil være gratis for eksterne ressurser å få tilgang når en organisasjon har et abonnement. Du kan legge til foreldre og andre ved å gå inn på elevens profil og legge dem til under

Hvordan printer man ut øvelsene?

Selvkontrollplan, undervisningsopplegg for elevtrening og rollekort for LEGO-terapi kan printes ved å trykke på filen som ligger under ressurser. Forklaring, oppskrift, bildeserie og huskekort kan printes ut ved å trykke